Вже на початку XX сторіччя альпінізм, туризм й лижний спорт в Європі почали набувати все більшої популярності. Якщо у минулих століттях відпочинок на природі вважався виключно прерогативою еліт, то тепер це заняття стало фактично масовим явищем. Відчуваючи попит, багато підприємств розширювали свої виробництва, додаючи в асортимент спорядження для активного відпочинку.

Аутдорні бренди: Salewa

Бренд Salewa – один зі світових лідерів оutdoor ринку, був заснований в Мюнхені в 1935 році Жозефом Лібхартом, директором Мюнхенського кооперативного товариства виробників сідел і тканих матеріалів. Лібхарт зареєстрував компанію, склавши назву Salewa з перших букв SA (saddler/сідло), LE (ledder/шкіра), WA (waren/товари). Виходячи з цього, не важко здогадатись, що спочатку компанія спеціалізувалась не на товарах для туризму, а займалася виробництвом сідел, збруї та інших виробів зі шкіри.

Однак, вже з 1939 року компанія стала випускати одяг, який одразу отримав добрі відгуки від покупців. Приблизно в цей ж час була розроблена модель рюкзака з металевим каркасом. А лижні палиці з дерева та легких сплавів, випущені в цей період, довго трималися в топі продажів по всій країні. З того часу і до цього дня компанія Salewa стала асоціюватися з високою якістю, передовими технологіями та інноваціями.

У післявоєнний період економічна система Німеччини, із зрозумілих причин, була у важкому стані. Компанія змушена була рятуватись, вкотре перепрофільовуючи виробництво. Сильно допомогло велике замовлення уряду США на виробництво матраців, що були частиною їхньої програми, скерованої на боротьбу з бідністю. Кілька років найбільш прибутковим продуктом компанії були чохли фотокамер, виготовлені для Agfa.

Перехід до виготовлення гірського спорядження 

Проривним можна вважати 1952 рік, коли з’явився шалений попит на лижні палиці. Компанія перетворила цей попит на свою точку росту. В цей ж час Salewa стала відкривати свої власні магазини по всій Європі. Основний асортимент в них становили товари для лижних видів спорту: лижі, кріплення, мастила, і звичайно ж, палиці власного виробництва.

В 1955 році бренд підтримав експедицію Германа Хубера (Hermann Huber), в Анди, в Кордильєри Бланка (Cordillera Blanca). Пізніше Герман Хубер став керівником компанії та успішно займав цей пост багато років. Для цієї експедиції був розроблений рюкзак Andres з гнучким каркасом. В цей же час з’явилася лінія товарів для сходжень: кішки, льодоруби та інше необхідне льодове спорядження. У наступному, 1956 році почалося співробітництво з компанією Edelried, що займалась випуском мотузок для альпінізму. Продовжувався і розвиток лижного напрямку, що втілилось у відкритті невеликої фабрики й дочірнього бренду лиж Sperber.

Шлях до аутдор вершин  

Початок 1960-х можна вважати часом утвердження Salewa як світового бренду. Компанія представила світу власні регульовані кішки, а також трубчастий льодоруб – спорядження, що на довгі роки стало еталонним у своїй галузі. В 1970 бренд представив публіці пустотілий трубчастий карабін, який також отримав визнання і став дуже популярним виробом. Завдяки активному впровадженню надсучасних розробок і нових винаходів, Salewa стала займати провідні позиції в ринковому секторі спорядження для гірських видів спорту.

Дуже важлива зміна в стратегії бренду відбулося у 1975 році. Salewa перетворилася з фірми, що спеціалізується тільки у вузьконішевому сегменті гірських видів спорту, у виробника повного асортименту товарів для відпочинку на природі (outdoor) – трекінгу, туризму і подорожей. Кінець 1970-х ознаменувався появою намету Sierra. Його наступник –  Sierra Leone, і сьогодні є одним з найпопулярніших туристичних наметів на ринку Європи. В той ж час Salewa стала одним з перших виробників продукції тканин із мембраною Gore-Tex. 

У 1979 році створено логотип компанії – орел. В цей ж період компанія почала тісно співпрацювати з такими відомими фігурами як Ханс Хаммерландер і Райнхольд Месснер. Це дозволило краще зрозуміти потребу споживача й удосконалити виробництво. 1980-ті – період інтенсивного росту компанії, а також період змін у її структурі. Salewa продовжує співпрацювати з провідними спортсменами й фахівцями, підтримуючи експедиції та отримуючи взамін  “польовий” досвід. Ріст продаж зумовив зміну підходу до організації виробництва. Компанія починає співпрацю з фабриками по всьому світу, збільшуючи потужності та зменшуючи витрати на виробництво. Вироби бренду експортуються по всій Європі, в США, Японію й, навіть, Нову Зеландію. У 1988 штаб компанії переїжджає з Мюнхена в Ашгайм, на схід від міста.

Розробка інновацій

В 90-х роках Salewa об’єднується з групою компаній OberAlp, що дозволило залучити додаткові вливання в розробки і вдосконалення продукції. Починаючи з 1994 року компанія поставила за мету зменшити вагу продукції вдвічі при збільшенні міцності і довговічності, і з цього моменту керувалася гаслом «половина ваги – подвоєна міцність». Для того щоб досягти поставленої цілі, компанія почала співпрацювати з профільними інститутами та дослідними лабораторіями. В той ж період було придбано німецьку компанію Silvretta, що спеціалізується на випуску кріплень, й інвестовано багато коштів в оновлення цього бренду.

У 2001 році слідуючи концепції “half weight – double resistance” (“половинна вага – подвоєна міцність”) Salewa розширила дослідні роботи і запустила власну колекцію продукції з полегшеною вагою. Результатом розробок стали найлегший у світі шолом Helium вагою всього 250 г, карабін Sub 33 вагою 33 г та куртка Ultra – всього 350 г. Це зміцнило позиції бренду як компанії, що створює інноваційний і надійний продукт.

Для того, щоб реалізувати свої плани і стати виробником повного асортименту товарів для outdoor-активностей, Salewa запустила виробництво взуття. До проекту приєдналися провідні експерти світу у цій галузі – Маріо Сарторі (Mario Sartor) і Антоніо Дус (Antonio Dus). В 2005 році на міжнародній виставці OutDoor в Фрідріхсгафені (Friedrichshafen) було представлено три лінійки взуття – alpine eXperience – для альпіністів і досвідчених мандрівників, 5 continents – для мандрівників, і La Mano – взуття для скелелазіння. У перший ж сезон було продано більше 50 000 пар взуття, що стало відмінним маркером успішності колекції. В 2003 році група Salewa викупила бренд Dynafit – компанію-лідера у виробництві спорядження для скітурингу.

Переможці ISPO 2019 Salewa MS Wildfire Edge Mid GTX

На виставці ISPO Winter 2009/10 –  найбільшій виставці спортивних товарів у світі, Salewa презентує колекцію одягу для гірських видів спорту – alpineXtrem Pro. Результатом важких тестів на північній стіні гори Ейгер, на гранітних та льодяних стінах гори Taku Towers на Алясці, і високогірного сходження на Ama Dablam у Непалі, стали абсолютно нові продукти, створені професіоналами для професіоналів.

У 2011 році було відкрито нову сучасну штаб-квартиру в Больцано, що стала символом новітньої історії Salewa. Початок 2010-х ознаменувався також входженням до групи Salewa швейцарської компанії Pomoca, що допомогло закріпити OberAlp свої позиції лідера у сфері виробництва товарів для гірськолижного туризму. Також частиною концерну стала компанія Wild Country. Придбання Wild Country дозволило використатити багатий досвід британського бренду в сфері скелелазіння.

Екологія та сталий розвиток

Важливим аспектом розвитку Salewa на даному етапі є впровадження екологічних підходів у виробництві. Зокрема, щороку збільшується частка перероблених матеріалів при виготовленні продукції. Наприклад, куртки Sarner, повністю пошиті в Італії, зроблені з старих вовняних джемперів, які італійська компанія повторно перетворює на пряжу. Що важливо, моделі з перероблених матеріалів виглядають не менш привабливо й стильно.

Salewa Sarner 2 Layers Wool Full-Zip Mns Hoody

Команда Salewa намагається максимально ефективно використовувати матеріали при різанні, аби продукувати якнайменшу кількість відходів. Тим не менше, деякі відходи неминучі. Проте, дизайнери бренду використовують використовувати ці невеликі шматки при виготовленні менших предметів. Наприклад, вовняні рукавички Sarner зроблено із залишків вовняних курток Sarner, а чохли-ізолятори для смартфонів виготовляються із частин утеплювачі TirolWool.

Також компанія постійно працює над зменшенням свого вуглецевого сліду, так, наприклад, сонячні батареї в головному офісі Salewa в Больцано генерують більше енергії, чим споживає офіс та прилеглий магазин, решту віддають в мережу.

Основні моделі Salewa

Одяг

Якщо говорити про одяг, то тут італійський бренд справжній законодавець моди. Дизайнери бренду вже давно зруйнували міф про те, що люди, які ходять в гори виглядають неналежним чином. Чимало з того, в чому можна підкорювати вершини, підійде і для міста при цьому як для людей, які люблять консервативний стиль, так і для тих хто шукає сміливі рішення, щоб виділитися з натовпу.

Окремо слід згадати про технологію – Responsive (Tirol Wool), саме на цю технологію фахівці роблять ставку не тільки у виробництві одягу, але і спорядженні (спальники). В її основі лежить можливість розплавлювати мінерали та поєднувати їх з синтетикою. Як наслідок можна отримувати, як утеплювач, так і тканину, яка дозволяє відбивати тепло від тіла та пришвидшує відновлення після фізичних навантажень. З 2020 року, всі моделі, в яких застосована ця технологія можна легко визначити за спеціальним ромбовидним принтом.

Salewa Ortles 3 GTX PRO Jacket Mns

Взуття

Одні з найсильніших підрозділів у компанії Salewa – розробники взуття. Оскільки, традиційно всі нові моделі тестуються в Альпах, виробник зосередився на горах, які мають приблизно такі ж характеристики концентрувавши увесь свій потенціал на горах висотою до 5000-6000 м. Тобто коли ми говоримо про бренд у цьому сегменті, це в першу чергу – трекінгове взуття, яке підійде як для прогулянок з неважким рюкзаком, так і для проходження складних скельних ділянок на маршрутах via ferrata.

Salewa MS MTN Trainer Mid GTX

Впізнаваним почерком Salewa є подовжене шнурування, завдяки якому можна якнайкраще допасувати взуття, враховуючи особливості ніг більшості користувачів.  Чимало любителів аутдору без проблем розрізнять агресивний та спортивний стиль, який став прикладом для наслідування завдяки моделі, що вже стала класикою –  Salewa MTN Trainer (чол|жін). Також, серед легких черевиків варто виділити багаторічні бестселлери для легкого трекінгу – Alp Trainer (чол|жін) та посилені Rapace GTX (чол|жін) – які підійдуть для сходжень на висоти 4 000 – 5 000 м.

У категорії трекінгових кросівок Salewa представлена як моделями, які майже не поступаються функціоналом черевикам – MTN Trainer GTX, так і кросівками для швидкісного трекінгу, які можуть похвалитися одночасно і зносостійкістю, і вагою, і хорошою амортизацією – Dropline GTX.

Salewa Dropline GTX

Спорядження

Як відомо з історії, бренд розпочав свій шлях до впізнаваності з альпінізму та зимових видів спорту, і до сьогодні добре представлений в цих категоріях. Так наприклад, гордістю бренду є рюкзак – Salewa Winter Train 26, який був відзначений однією з найвищих у галузі нагород на виставці ISPO у Мюнхені.

Переможець ISPO Salewa Winter Train 26

Також добре впізнаваними є намети з серії – Litetrek, які спеціально розроблені, щоб витримувати штормові вітри на високогір’ї.

Висновок

Багаторічний досвід співпраці з іконами альпінізму й гірського туризму, такими як Рейнхольд Месснер (Reinhold Messner), Ганс Каммерлендер (Hans Kammerlander), Курт Альберт (Kurt Albert) і Крістоф Гайнц (Christoph Heinz), а також злиття із провідними компаніями у своїх сферах – Dynafit, Pomoca, Wild Country перетворили Salewa на одного з найбільших світових виробників спорядження у сфері аутдор, а співпраця з провідними дизайнерами – на бренд, який асоціюється не тільки з активним відпочинком в горах, але і з стильним виглядом міських колекцій Salewa. 

Аутдорні бренди:

Osprey

Zamberlan

Turbat

Lasting

 

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *